Chipsy fit
Kto z nas nie lubi pysznej, słonej, choć absolutnie niezdrowej przekąski? Chipsy od lat królują na rynku – podbijają serca przedstawicieli wszystkich grup wiekowych. Świetnie nadają się jako dodatek do seansów filmowych (tych w samotności, jak i w większym gronie), relaksowania się przy ulubionej grze komputerowej czy wciągającej lekturze. Niestety, częste spożywanie chipsów pociąga za sobą niekorzystne zmiany sylwetki, a także generuje niebezpieczne problemy zdrowotne. Okazuje się jednak, że chipsy ze sklepowych półek można zastąpić. Chrupiące przekąski domowej roboty są tego niezbitym dowodem.
W roli chipsów fit świetnie sprawdzą się zdrowe warzywa – na przykład marchewka i seler. Wystarczy tylko pokroić je w słupki, obficie przyprawić, skropić oliwą i upiec do chrupkości. Takie przekąski to nie tylko gwarancja wartości odżywczych, ale i obietnica zachwycającego smaku.
Jeśli jednak wciąż mamy ochotę na chipsy ziemniaczane – warto nieco zmodyfikować przepis na placki ziemniaczane i usmażyć je jako cienkie placuszki, a potem połączyć na przykład z czosnkowym dipem. Co prawda, danie pozostaje stosunkowo kaloryczne, jest jednak pozbawione konserwantów.