Jasne i ciemne strony kwasu fitynowego
- 275 Views
- Redaktor fitnessprestige.pl
- 18 kwietnia 2019
- Garść porad jak być fit
Chcąc odżywiać się w pełni świadomie, można czasem natknąć się na pewnego rodzaju nieścisłości, związane z konkretnymi produktami spożywczymi. Przykładem na taki stan rzeczy jest właśnie kwas fitynowy, który występuje w produktach zbożowych oraz warzywach strączkowych, czyli w jedzeniu powszechnie uznawanym za zdrowe. Niestety, kwas fitynowy ma pewne niepokojące właściwości, polegające na tym, że doskonale wiąże w organizmie cenne minerały, takie jak wapń czy magnez, tworzy z nimi sole, które traktowane są przez organizm jako produkt bezużyteczny i wydalane. Ma także tendencje do blokowania enzymów trawiących białka i przetwarzających skrobię w cukier. Okazuje się jednak, że to destrukcyjne dla ludzkiego organizmu działanie kwasu fitynowego można skutecznie zablokować za pomocą obróbki termicznej, a także moczeniu warzyw strączkowych czy rozdrobnienie ich poprzez zmielenie. Neutralizująco działa również zastosowanie witaminy C lub octu jabłkowego, cebuli oraz czosnku. Podobnie można wyeliminować działanie kwasu znajdującego się w pełnoziarnistych płatkach zbożowych: wystarczy lekkie ich obgotowanie lub namoczenie na noc.

- 4 stycznia 2021
Fit to odpowiedź na współczesne czasy
- 9 października 2020
Dieta biegacza co musisz wiedzieć
- 7 sierpnia 2020
Trening cardio dla początkujących
- 24 czerwca 2020
Fit to odpowiedź na współczesne czasy
Dieta biegacza co musisz wiedzieć
Trening cardio dla początkujących
Zbilansowana dieta
Wypracowanie mięśni i spalanie tkanki tłuszczowej
Piperyna do diety składnik pieprzu
Aminokwasy i suplementy BCAA
Olej CBD (5% / 10% / 15%) – olejek konopny 10 ml