20 kwietnia 2024

Pyszne i sycące, uwielbiane przez wielu dania makaronowe prosto z kuchni włoskiej nie cieszą się niestety opinią przysmaków dietetycznych i lekkostrawnych. Makarony, podobnie jak inne produkty mączne, spożywane regularnie sprzyjają bowiem wzrostowi masy ciała i zaokrąglaniu się sylwetki. Jednak, czy istnieje sposób na to, aby uczynić specjały włoskiej kuchni nieco bardziej fit?
Przede wszystkim – należy zmienić rodzaj spożywanego makaronu. Warto sięgać po ten pełnoziarnisty, który nie tylko zachwyca wyjątkowym smakiem i konsystencją, ale i zawiera cenny błonnik regulujący perystaltykę przewodu pokarmowego, a także przeciwdziałający cukrzycy i zaburzeniom lipidowym, dzięki obniżaniu poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
Przyjrzyjmy się również dodatkom spożywanym wraz z makaronem. Smakowite sosy warto przygotowywać na bazie chudego mięsa drobiowego (na przykład piersi indyczej) i jogurtu naturalnego – dietetycznej alternatywy dla śmietany. Dodatek warzyw uczyni posiłek bogatym w witaminy i minerały.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.