19 kwietnia 2024

Soki z koncentratu lubią zamieszczać na swoich etykietach zapewnienie, że są w stu procentach naturalne, jednak prawda jest taka, że producenci dodają do samego koncentratu spore ilości barwników, słodzików i konserwantów. Najlepszym wyborem jest sok wykonany w domu, czy to przez tłoczenie, wyciskanie czy miksowanie. Oczywiście, sposób ten jest o wiele droższy, ale chociażby jabłka można nabyć bardzo tanio. Bardzo ważne jest, aby podczas spożywania takiego soku nie pomijać zmiksowanych resztek, które pozostały na filtrze. Te pozorne odpadki zawierają w sobie dużo witamin i błonnika, a dobrze przygotowane są bardzo smaczne. Mądrą opcją może okazać się również kompot, jednak większość domowych przepisów zakłada dodanie do niego ogromnych ilości cukru, który niszczy cały efekt. Owoce są same w sobie naturalnie słodkie, po prostu nie powinnismy ich tak mocno rozcieńczać. Na trzy litry kompotu potrzebujemy co najmniej kilograma takich truskawek czy jabłek, licząc po ich obraniu! Zawsze kup nieco więcej owoców, niż potrzebujesz.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.