19 kwietnia 2024

Fitosterole, czyli sterole roślinne, są substancjami, budową zbliżonymi do cholesterolu i podobnie, jak on w organizmach ludzkich, stanowią składnik błon komórkowych w organizmach roślinnych. Dieta uboga w owoce i warzywa wpływa negatywnie na pracę ustroju, ponieważ dostarczana jest zbyt mała ilość fitosteroli, które m.in. obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.
Fitosterole ze względu na budowę podobną do komórek cholesterolu, potrafią go zastępować, blokując jednocześnie jego wchłanianie. Zaobserwowano, że w trakcie suplementacji tymi substancjami spadek LDL pojawia się między 2 a 3 tygodniem stosowania i utrzymuje w długim okresie.
Badania wykazują, że stosowanie fitosteroli w codziennej diecie ma działanie przeciwzapalne oraz zmniejsza występowanie choroby wieńcowej, a niektóre z nich wpływają na regulację wydzielania insuliny, a co za tym idzie poziomu cukru w krwioobiegu. Preparaty te są również stosowane w profilaktyce nowotworowej.
Dieta uboga w produkty roślinne powinna być uzupełniana suplementami z fitosterolami, które należy zażywać w trakcie posiłków, bogatych w tłuszcze nasycone. W trakcie suplementacji nie należy przekraczać dawki 2 gram w ciągu dnia.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.